GOS-landen

Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS)

ALGEMEEN:

Het GOS is een intergouvernementele organisatie in Eurazië bestaande uit Armenië, Azerbeidzjan, Belarus, Kazachstan, Kirgistan, Moldavië, Oezbekistan, Tadzjikistan en Rusland. Het werd opgericht in 1991. Het GOS stimuleert samenwerking op economisch, politiek en militair gebied en heeft bepaalde bevoegdheden met betrekking tot de coördinatie van handel, financiën, wetgeving en veiligheid, met inbegrip van de preventie van grensoverschrijdende criminaliteit.

Toen de Sovjet-Unie uiteenviel, ondertekenden Wit-Rusland, Rusland en Oekraïne op 8 december 1991 de Belovezha-akkoorden, waarin werd verklaard dat de Unie in feite had opgehouden te bestaan en in plaats daarvan het GOS uitriep. Op 21 december werd het Alma-Ata-protocol ondertekend. De Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen) hebben ervoor gekozen niet deel te nemen. Georgië trok zijn lidmaatschap in 2008 in na de Russisch-Georgische oorlog. Oekraïne beëindigde formeel zijn deelname aan de wettelijke organen van het GOS in 2018.

WEERGAVE:

Nuttige Links

NaamWebadresBeschrijving
E-CIShttps://e-cis.info/Internet portaal met alle informatie betreffende de GOS landen
WorldDatahttps://www.worlddata.info/alliances/cis-commonwealth-of-independent-states.phpAlgemene beschrijving over het gebied van Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS). En links naar afzonderlijke landenpagina’s.
CIS STAThttps://new.cisstat.org/web/engInterstatelijke Statistiek-bureau van de GOS-landen

Reacties zijn gesloten.